Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Η οικονομική κρίση βλάπτει σοβαρά την ψυχική μας υγεία. Υπάρχει διέξοδος;

Στην περίοδο της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα κανείς δεν μπορεί να καθορίσει ή να ελέγξει τι και πώς θα συμβεί π.χ. στην οικονομία. Μπορεί όμως σε μεγαλύτερο βαθμό να έχει την ευθύνη για το πώς θα αισθανθεί και το πώς θα δει την κατάσταση. Είναι σημαντικό να αντιληφθεί κανείς  πως πρόκειται για μια γενική κατάσταση και να μην την εκλαμβάνει  ως προσωπική αποτυχία.
Μια αποτελεσματική αντιμετώπιση συνίσταται στην επιβολή της λογικής σκέψης πάνω στην συναισθηματική αντίδραση του άγχους. Το παθολογικό  άγχος επηρεάζει την λογική σκέψη και την παραλύει. Ο κάθε άνθρωπος πρέπει να καθορίσει τα ζητήματα που τον αγχώνουν, να τα κάνει όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένα, να τα ιεραρχήσει και σύμφωνα με τις αξίες του να σκεφτεί τρόπους αντιμετώπισης. Γιατί όσο πιο αόριστο είναι αυτό που μας αγχώνει τόσο πιο δύσκολο να το αντιμετωπίσουμε, ενώ όσο πιο συγκεκριμένο είναι τόσο πιο εύκολο είναι να  βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης.
Άλλωστε σύμφωνα με μια κινέζικη παροιμία «Κρίση = κίνδυνος + ευκαιρία». Άρα, ίσως είναι μια ευκαιρία να αξιοποιήσουμε την «κρίση», για να αναθεωρήσουμε κάποιες από τις αξίες μας, τις συνήθειες μας, τις προτεραιότητες μας και να δώσουμε έμφαση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, ώστε να κερδίσουμε μέσα από την επικοινωνία, μέσα από τη συνεργασία, μέσα από την κοινωνική αλληλεγγύη.
Μερικές απλές συμβουλές :
Επικοινωνήστε
Ακούστε τον σύντροφο σας, το παιδί σας, το συνάνθρωπο σας, (αλλά κυρίως τον εαυτό σας, τις πραγματικές του ανάγκες και επιθυμίες και όχι τις επιταγές της καταναλωτικής κοινωνίας)
Συναντηθείτε με φίλους
Μοιραστείτε πράγματα, σκέψεις, συναισθήματα
Ανακαλύψτε τη φύση
Επενδύστε σε αυτά που πραγματικά σας γεμίζουν και σας ευχαριστούν και δεν χρειάζονται χρήματα. Η ζωή δεν έχει μόνο υλικά πράγματα. Ανακαλύψτε τον εαυτό σας, πλευρές που είχατε ξεχάσει
Προσπαθήστε να δείτε  κάθε αλλαγή σαν θετική πρόκληση, και όχι ως απειλή.
Μην ανησυχείτε για πράγματα που δεν μπορείτε να ελέγξετε
Θέστε ρεαλιστικούς στόχους στην προσωπική και επαγγελματική σας ζωή
Ζητήστε βοήθεια από φίλους, την οικογένεια ή ειδικούς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου