Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Με αφορμή τα στοιχεία σοκ για τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα της κρίσης


Στοιχεία σοκ για τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα τα τελευταία δυο χρόνια δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο τύπο(http://www.nooz.gr/greece/stoixeia-sok-gia-tis-autoktonies-tin-periodo-2009-11, http://www.kathimerini.gr/4Dcgi/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_11/01/2012_422027 ).
Αναμφίβολα υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της οικονομικής κρίσης, της αύξησης  ψυχοσωματικών συμπτωμάτων, κατάθλιψης, κρίσεων πανικού και αυτοκτονιών.
Η οικονομική κρίση επηρέασε όλους μας (σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό). Το βιοτικό επίπεδο όλων έχει αλλάξει δραματικά με δυσάρεστες συνέπειες. Η απώλεια εργασίας, η μείωση των μισθών, η έλλειψη χρημάτων, η αλλαγή status, επηρέασε την ελληνική οικογένεια και τις σχέσεις μέσα σε αυτήν, αποκαλύπτοντας τα κενά, τις αδυναμίες των σχέσεων και τις ανασφάλειες του καθενός προκαλώντας επιπλέον εντάσεις και συγκρούσεις. Μεγαλύτερο αντίκτυπο παρατηρούμε στα μικρά παιδιά, που επηρεάζονται από το μη φιλτράρισμα των πληροφοριών που προσλαμβάνουν από τα ΜΜΕ & τις συζητήσεις των μεγάλων και από την συναισθηματική κατάσταση των γονέων.
Παρόλα αυτά, οι αυτοκτονίες δεν πρέπει να ταυτίζονται με την οικονομική κρίση γιατί τότε υπάρχει ο κίνδυνος περισσότεροι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες να οδηγηθούν σ’ αυτήν. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η αυτοκτονία είναι η κατάληξη μιας πορείας, και για αυτό τα οικεία πρόσωπα μπορούν να διαπιστώσουν σημάδια αυτοκτονικού ιδεασμού, να στηρίξουν τον άνθρωπο τους, να ζητήσουν βοήθεια και έτσι η αυτοκτονία μπορεί να αποφευχθεί.
Η επικοινωνία, η έκφραση των συναισθημάτων, η απενοχοποίηση του ατόμου για την κατάσταση που βιώνει, η θετική σκέψη, ο επαναπροσδιορισμός αξιών και προτεραιοτήτων (αφουγκραστείτε τις πραγματικές σας ανάγκες και επιθυμίες και όχι τις επιταγές της καταναλωτικής κοινωνίας), η επιλογή ρεαλιστικών στόχων στην προσωπική και επαγγελματική ζωή, και η επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο (οικογένεια, φίλοι) μπορεί να βοηθήσει όλους στην αντιμετώπιση της κρίσης.  Άλλωστε σύμφωνα με μια κινέζικη παροιμία «Κρίση = κίνδυνος + ευκαιρία». Άρα, ίσως είναι μια ευκαιρία να αξιοποιήσουμε την «κρίση», για να αναθεωρήσουμε κάποιες από τις αξίες μας, τις συνήθειες μας, τις προτεραιότητες μας και να δώσουμε έμφαση στον άνθρωπο, ώστε να κερδίσουμε μέσα από την επικοινωνία, μέσα από τη συνεργασία και μέσα από την κοινωνική αλληλεγγύη.  





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου