Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Η θεωρία της ζεστής σοκολάτας

Κάποιοι παλιοί συμφοιτητές αποφάσισαν να επισκεφτούν τον καθηγητή τους, συνταξιούχο πλέον, που πάντοτε ήταν πηγή έμπνευσης γι' αυτούς.
Οι απόφοιτοι, παρόλο που είχαν πολύ καλές δουλειές, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης παραπονούνταν για τη δουλειά τους, τη ζωή τους και τις σχέσεις τους με τους άλλους. Ο καθηγητής τους πρόσφερε ζεστή σοκολάτα σε μια μεγάλη τσαγιέρα, και τους έφερε και πολλά φλιτζάνια διαφόρων ειδών και υλικών, ακριβά και φθηνά, όμορφα και άσχημα. Έπειτα τους κάλεσε να σερβιριστούν μόνοι τους.
 
Αφού διάλεξαν όλοι από ένα φλιτζάνι, ο καθηγητής είπε :
“Πρόσεξα ότι όλοι προτιμήσατε τις όμορφες και ακριβές κούπες, αφήνοντας στην άκρη τις φθηνές και άσχημες. Κάποιος από σας, μάλιστα, δυσκολεύτηκε τόσο πολύ να διαλέξει, που στο τέλος έμεινε χωρίς σοκολάτα. Είναι φυσικό να θέλετε το καλύτερο για τον εαυτό σας, αλλά αυτό ακριβώς μπορεί να είναι και η αιτία των προβλημάτων σας. Αυτό που πραγματικά θέλατε ήταν η ίδια η ζεστή σοκολάτα. Προσπαθήσατε όμως να διαλέξετε την πιο ακριβή κούπα και πολύ σύντομα αρχίσατε να κοιτάτε τα φλιτζάνια των άλλων.
“Τώρα σκεφτείτε αυτό.... Η ζωή είναι η ζεστή σοκολάτα. Η δουλειά, το χρήμα και οι θέσεις εργασίας είναι το φλιτζάνι, δηλαδή το περιτύλιγμα της ζωής. Το φλιτζάνι που έχετε δίνει χρώμα στη ζωή σας αλλά δεν αλλάζει την ουσία της. Μερικές φορές με το να επικεντρώνεστε στο φλιτζάνι ή στο τι κάνουν οι άλλοι δεν απολαμβάνετε τη ζεστή σοκολάτα που έχετε μπροστά σας.
“Να θυμάστε πάντοτε αυτό: Η ζωή σας είναι η ζεστή σοκολάτα και είναι πιο ουσιαστικό να αφιερώνετε χρόνο και κόπο για τη σοκολάτα παρά για την κούπα. Είναι σαν να διψάτε και ενώ έχετε φτάσει μπροστά στην πηγή, δεν πίνετε νερό επειδή δεν έχετε ποτήρι.
“Οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι δεν είναι αυτοί που έχουν τα καλύτερα πράγματα, είναι αυτοί που φτιάχνουν το καλύτερο με αυτά που έχουν. Πλουσιότεροι δεν είναι εκείνοι που έχουν τα περισσότερα, αλλά εκείνοι που χρειάζονται τα λιγότερα. Απολαύστε τη ζεστή σοκολάτα σας!”
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου